top of page

Свято вишиванки

18 травня 2017 року Відбулося свято вишиванки. День вишиванки – всеукраїнське свято. Воно покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етичного вишитого одягу.

Дата проведення заходів святкувань щороку відбувається в третій четвер травня. Автором цієї ідеї є студентка історичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. У 2007 році саме вона започаткувала Всеукраїнську акцію «День української вишиванки». День вишиванки у 2017році припало на 18 травня. Підтримали дану акцію студенти та працівники Брацлавського агроекономічного коледжу ВНАУ на чолі з директором Дмитром Рижманем.

Свято розпочалось зранку. Коридори навчального закладу були святково прибрані старовинними вишитими рушниками, які зібрані студентами протягом багатьох років. Яскраве розмаїття національних сорочок радували око і серце. Адже всі вони були неповторні у своєму виконанні. Ми маємо пам’ятати, що вишиванка – не просто гарний одяг,- це оберіг. І кожен символ вишиванки має своє значення.

Викладачі української мови та літератури Людмила Шмалюх та Тамара Підрушняк провели в цей день виховну годину: «Україна вишивана», де студенти Василь Коваль, Яна Подоляк, Ксенія Тишко, Крістіна Костюк, Богдана Вергеліс познайомили з історією вишивки різних регіонів країни, прочитали цікаві легенди, притчі та вірші про вишиванку.

Всі були у захопленні від чарівного співу студентів Анни Рогульської, Крістіни Нагачевської, Алли Долованюк, Юлії Гарматюк, Діани Луцько, Дарії Гузюк, Оксани Тимченко, Анастасії Кухаренко, Богдани Кучер, АнастасіїГригорук і гурту «Колежаночки». Подарували для глядачів запальний танок Лілія Грига та В’ячеслав Пасічник. Кожна група представила вироби народного мистецтва: вишиті рушники, сорочки, серветки, скатертини, картини, мотанки, а також смачні короваї, вареники та пиріжки.

Студенти власноруч виготовили обереги, які подарували адміністрації та працівникам коледжу На заключному етапі підтримали акцію «Масове групове фото у вишиванках». Основна мета заходів – це збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді. Адже вишиванка – символ, який об’єднує українців, незалежно від мови, якою вони спілкуються, віросповідання чи політичнихпоглядів…


Брацлавський агроекономічний

bottom of page